Modernien opetustilojen suunnittelussa avainteemana on muuntojoustavuus. Tilojen tulee mahdollistaa erilaisia työskentelytapojen alkaen yksilötyöskentelystä päätyen suuriin ryhmätyömuotoihin. Seuraavassa on esitetty Lekolarin yhdessä KT Marko Kuuskorven kanssa suunnittelemia muuntojoustavia opetustilaratkaisuja, jotka toimivat erinomaisina uuden opetussuunnitelman mukaisina oppimisympäristöinä. Tilat ovat suunniteltu perusopetuksen 3-6 luokkien oppilaille huomioiden ikäkaudelle tyypilliset työskentelytavat.
KUVA 1: Muuntojoustavat opetustilaratkaisut kahden vierekkäisen opetustilan osalta. Tilojen välinen kulkuyhteys voidaan toteuttaa siirtoseinällä tai välioviratkaisulla |
![]() |
KUVA 2: Kahden perusopetustilan kokoinen muuntojoustava monitila (edellinen kuva väliseinä avattuna ja kalusteet uudelleen joustavasti asetettuna), joka mahdollistaa myös lukuisat samanaikaisopetuksen menetelmät.
Nykyisiä ja tulevia käyttäjäryhmiä palvelevat oppimistilaratkaisut ovat sekoituksia erikokoisista tiloista ja niiden kautta muodostuvista ympäristöistä. Koska eri käyttäjillä ja ikäryhmillä on erilaisia tarpeita, tarvitaan myös erilaisia tilaratkaisuja. Ominaista tälle tila-ajattelulle on, että yksittäiset tilat ymmärretään osaksi laajempaa kokonaisuutta. Yhden tilan sijasta opettajatiimillä tulee olla käytettävissä erilaisia tilojen kokonaisuuksia, soluja. Niin sanottu monitila-ajattelu edellyttää nimeämättömien oppimistilojen lisääntyvää käyttöä ja opetusryhmien nimeämistä toimintatarpeen mukaan. Ryhmäkokojen sijasta vaikuttavana valintatekijänä ovat osaamistasot, työskentelytottumukset ja aihepiirin sanelemat oppimistavoitteet.
Lue lisää KT Marko Kuuskorven sekä Lekolarin ajatuksista moderneista oppimisympäristöistä täältä.