Virhe

Hups, jotain meni vikaan. Kokeile hetken kuluttua uudelleen.

Vahvista

Haluatko varmasti poistaa korin{0}?
Haluatko varmasti poistaa tuotteen?
Tilauksen arvo on alle 50,00 €. Yleisten toimitusehtojemme mukaisesti emme toimita alle 50,00 € tilauksia. Valitsemalla EI palaat lisäämään tuotteita ostoskoriin. Lekolarin yleiset toimitusehdot eivät tyypillisesti koske sopimusasiakkaitamme. Toivomme myös sopimusasiakkaidemme huomioivan pienten toimitusten merkittävän ympäristövaikutuksen.

Haluatko vahvistaa tilauksen?
Du gjorde en kopia av listan \"{0}\". Den heter \"{1}\".

Puhelinlinjassamme on tilapäinen häiriö, jota korjataan parhaillaan. Pahoittelemme suuresti tästä aiheutuvaa haittaa! Asiakaspalvelumme auttaa sähköpostitse osoitteessa asiakaspalvelu@lekolar.fi

YHTEISET SUUNTAVIIVAT OHJAAVAT VASTUULLISIIN HANKINTOIHIN

Kemikaaliturvallisuuden varmistaminen varhaiskasvatusympäristöissä otti harppauksen kohti yhteistä suuntaa julkisissa hankinnoissa, kun Motiva julkaisi varhaiskasvatuksen sisäleikkivälineiden hankintoja ohjaavat green deal -kriteerit. Vantaan kaupunki painottaa vastuullisuutta kaikissa hankinnoissaan ja otti tuoreeltaan kriteerit käyttöön varhaiskasvatuksen hankinnoissa.

Yhteinen vuoropuhelu tuo kattavasti näkökulmia hankintakriteereihin

Suomen valtion kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista edistetään monella tapaa. Yhtenä keinona tähän ovat vapaaehtoiset green deal -sitoumukset.  Syksyllä 2022 julkaistut varhaiskasvatuksen sisäleikkivälineiden green deal -kriteerit toivat konkreettista tukea kemikaaliturvallisuuden huomioimiseen varhaiskasvatuksen hankinnoissa.  Kriteerit julkaissut Motiva on työstänyt kriteereitä aktiivisessa vuoropuhelussa niin asiantuntijoiden, markkinoiden kuin hankintoja tekevien kuntien ja kaupunkienkin kanssa.

”Green dealien parissa sopimuskumppanien ja markkinoiden kanssa yhteistyössä tehty kriteerityö on ollut hyvä tapa saada monipuolisesti tarkasteltuja vaatimuksia, joita voidaan käyttää osana kaupungin hankintoja. Vantaan kaupunki huomioi vastuullisuuden monipuolisesti eri näkökulmista aina aloittaessaan hankintojen suunnittelua. Hyvä pohjatyö, kunkin hankinnan erilaisten vastuullisuusnäkökulmien ja riskien hahmottaminen ennen hankinnan käynnistymistä, helpottaa huomattavasti vastuullisuuden toteutumista osana kaikkia hankintoja”, toteaa Vantaan kaupungin hankintojen vastuullisuuden erityisasiantuntija Eveliina Varis.

Pienet lapset erityisen herkkiä kemikaaleille

Erityisesti kasvuiässä olevat lapset ovat erityisen herkkiä kemikaaleille ja kasvuympäristössään esiintyville aineille. Tästä syystä myös Vantaan kaupungilla on nostettu tärkeälle sijalle kemikaalien tarkastelu varhaiskasvatukseen suunnatuissa hankinnoissa.

Green deal -kriteerien käyttö sisäleikkivälineiden hankinnoissa helpotti kemikaaliturvallisuuden varmistamisen myös tuotteissa, joilla ei ole ympäristömerkintää. ”Puutteelliset tiedot tuotteista haastavat ostajaa etenkin niissä tuoteryhmissä, joissa kaikki hankinnan kohteena olevat tuotteet eivät ole ympäristömerkittyjä ja valinnan varaa on usean tuotteen välillä.”, toteaa Varis.

Ostajan ohjausta kaivataan

Vaikka hankintakriteeristö olisikin erittäin kattava, on tuotetiedon oltava ostajan ulottuvilla helposti myös hankintoja tehdessä. Vantaan kaupungilla korostetaankin tiedon jakamisen tärkeyttä, jotta kriteerien tavoitteena oleva kemikaaliturvallisuus toteutuu myös käytännön tasolla. ”Tilaajalle tulee tarjota tietoa helposti. Vastuulliset ja green dealin kriteerit täyttävät tuotteet tulee olla myös merkittyinä tilausjärjestelmässä ja tarjoajien valikoimassa”, korostaa Eveliina Varis.

Tiukat vaatimukset auttavat kilpailutuksissa, mutta kehittävät myös markkinoita, nostavat tarjottujen tuotteiden laatua ja kirittävät alan toimijoiden vastuullisuuden kehitystä. ”Valikoimamme on jo pitkään vastannut Ruotsin julkisten hankintojen tiukkoja kriteereitä koskien varhaiskasvatuksen kemikaaleja. On hienoa, että Suomessakin on nyt hankkijoiden tueksi julkaistu konkreettiset kriteeristöt kemikaaliturvallisille varhaiskasvatuksen hankinnoille. Olemme olleet aktiivisesti mukana kriteeristön kehittämisvaiheen keskusteluissa ja on hyvä, että näitä käsitellään monipuolisesti markkinavuoropuheluissa yhdessä myös alan toimijoiden kanssa ”, kertoo Lekolarin Suomen toimitusjohtaja Taneli Kivistö.

Pelkkä hyvä hankintakriteeristö ei kuitenkaan auta, jos ostajalla ei ole riittävästi tietoa tuotteista tehdessään ostopäätöksiä.  ”Olemme halunneet helpottaa asiakkaidemme kemikaaliturvallisia hankintoja merkitsemällä ne erikseen verkkokauppaamme myös tuotteisiin, joille ei ole haettu ympäristömerkintää. Lähes koko varhaiskasvatuksen tuotevalikoimamme täyttää lainsäädäntöä tiukemmat kriteerimme kemikaalien osalta. Lekolarin Haitta aineeton -symbolilla merkityt tuotteet täyttävät Suomessa asetetut sisäleikkivälineiden green deal -kriteerit ja ne löytyvät helposti tuotetiedoistamme verkkokaupasta”, kertoo Lekolarin markkinointipäällikkö Sanna Fredriksson.

Yhdessä kohti yhteisiä tavoitteita

Yhteiset kriteerit ja tavat toimia yhteiskunnallisesti tärkeiden tavoitteiden toteuttamiseksi luo synergiaa sekä palvelun tai tuotteiden ostajille, mutta myös tarjoajille ja valmistajille. Kehitysvauhdin ollessa kova, on olennaisen tärkeää pitää yllä jatkuvaa vuoropuhelua eri toimijoiden välillä.

”Pohjoismaisena isona toimijana seuraamme tiiviisti julkisen hankintakentän vaatimusten kehitystä kaikissa Pohjoismaissa sekä muualla maailmalla. Meille on tästä iso etu, koska emme vastaa vain yhden maan vaatimuksiin, vaan kaikkien neljän maan tiukentuvat vaatimukset kannustavat meitä kehittymään jatkuvasti kaikilla toimintamme tasoilla”, kiteyttää Sanna Fredriksson Lekolarin vastuullisuustekemistä.

Yhteisen tekemisen ja tulevaan suuntaavaan työn merkitys korostuu myös kaupungin vastuullisuustyössä. ”Kestävämpään ja turvalliseen tulevaisuuteen vaaditaan kaikkien osapuolten yhteistä tekemistä. Julkisilla hankkijoilla on myös iso mahdollisuus luoda täysin uudet markkinat ympäristön kannalta suotuisille uusille tuotteille tai innovaatioille. Mahdollistamalla valmis kysyntä ja markkinat uusille innovaatioille voimme kirittää kehitystä ja tukea myös toimittajien menestymistä”, tiivistää vielä Vantaan kaupungin erityisasiantuntija Eveliina Varis näkemyksiään yhteistyön merkityksestä.

uutinen_GD.jpg

Oletko unohtanut salasanasi?

Haluatko tehdä ostoksia?

Jokaisen käyttäjän tulee rekisteröityä verkkokauppaan ja luoda henkilökohtaiset käyttäjätunnukset. Lekolar-Printel Oy:n asiakkaita ovat kaupungit ja kunnat, sekä niille peruspalveluita tuottavat yritykset. Valitettavasti emme myy yksityishenkilöille.

Rekisteröidy

Vaihda salasana

Unohditko salasanasi? Tilaa sähköpostiisi ohjeet salasanan uusimiseen.