Virhe

Hups, jotain meni vikaan. Kokeile hetken kuluttua uudelleen.

Vahvista

Haluatko varmasti poistaa korin{0}?
Tilauksen arvo on alle 50,00 €. Yleisten toimitusehtojemme mukaisesti emme toimita alle 50,00 € tilauksia. Valitsemalla EI palaat lisäämään tuotteita ostoskoriin. Lekolarin yleiset toimitusehdot eivät tyypillisesti koske sopimusasiakkaitamme. Toivomme myös sopimusasiakkaidemme huomioivan pienten toimitusten merkittävän ympäristövaikutuksen.

Haluatko vahvistaa tilauksen?

Puhelinpalvelussamme on tällä hetkellä ruuhkaa.

Otathan tarvittaessa yhteyttä asiakaspalveluumme sähköpostitse asiakaspalvelu@lekolar.fi.

Haitta-aineettomat tuotteet Lekolar

Mitä ihmeen haitta-aineettomia tuotteita?

Lekolarin laatupäällikkö Pierre Lennartsson on Ruotsin hankintaviranomaisten asiantuntijaryhmässä, joka tekee työtä haitta-aineettomien lelujen, kalusteiden, askartelumateriaalien ja tekstiileiden eteen.

Ruotsin hankintaviranomaisten tavoitteena on auttaa kuntia ja kaupunkeja hankkimaan entistä turvallisempia tuotteita päiväkoteihin ja kouluihin. Lapset ovat herkempiä kemikaaleille, koska heidän elimistönsä kehittyminen on vielä kesken. Sen tähden tietyille tuoteryhmille asetettiin lakisäännöksiäkin korkeammat vaatimukset.

- Vaatimukset ovat erittäin kovat ja ne koskevat kaikkea kalusteista leluihin ja valmisväreistä tekstiileihin. Vaatimuksia on kolmella tasolla; perus, korkea ja edelläkävijä, kertoo Pierre.

Lekolar on ollut edelläkävijä jo pitkään

Olemme siivonneet tuotevalikoimamme nopeasti ja haitta-aineettomat tuotteet valtaavat lisää tilaa valikoimasta koko ajan. Olemme myös menneet pidemmälle kuin muut, koska olemme jo pitkään kuuluneet Ruotsin kemikaalijärjestön kehitysryhmään ja vaatineet tuotteiltamme aina lainsäädäntöä enemmän.

- Meillä jo pitkään olleet tiukat vaatimukset ovat nyt saaneet hyvät raamit haitta-aineettomien tuotevaatimusten myötä. Olemme toki etulyöntiasemassa näin suurena yrityksenä, koska meillä on käytössä alan parhaat ekspertit ja systemaattinen lähestyminen tähän tärkeään asiaan, Pierre lisää. Tuloksena on haitta-aineettomien lelujen, tarvikkeiden ja kalusteiden suuri valikoima, joka vastaa näiden todella kovien standardien vaatimuksiin.

Me menemme vielä pidemmälle

- Mutta me haluamme mennä vielä pidemmälle ja työskennellä aktiivisesti sitä kohti, että kyseenalaiset materiaalit korvattaisiin luonnollisilla materiaaleilla. Puu voi usein korvata haitallisen PVC-muovin. Tuntuu hyvältä voida tarjota päiväkodeille ekologisia Joutsenmerkittyjä patjoja ja hoitopöytiä, joissa pienet lapset viettävät paljon aikaa.

- Uusi ekopatjamme on tehty täysin ekologisista materiaaleista. Sillä on jopa GOTS-sertifikaatti, joka on johtava maailmanlaajuinen luomukuituisten tekstiilien sertifikaatti, Pierre kertoo.

Kaikki Lekolarin valmistajat –  myös Kiinassa – ovat allekirjoittaneet tiukan Code of Conductin, eli kestävän kehityksen eettiset toimintaohjeet, jotka sisältävät tiukat ympäristölliset ja sosiaaliset vaatimukset. Tuotteiden ostajien on oltava tiukkoja ja vaadittava tavarantoimittajilta enemmän tietämystä ja korkeampaa laatua.

- Ei ollut ihan helppo päästä näin pitkälle, toteaa Pierre. 

Kaikilla tekstiilitoimittajillamme on ympäristösertifikaatti

Tekstiili- ja mattoteollisuus on perinteisesti ollut hyvin kemikaalipainotteista rasittavien myrkkyjen ja huonojen työolosuhteiden vallitessa.

- Meidän jokaisella tekstiilitoimittajalla on vähintään yksi ympäristösertifikaatti. Tavoite on saada Joutsenmerkki mahdollisimman monelle tekstiilituotteellemme. Monilla tuotteillammehan on jo Öko-Tex- tai Eurokukka-merkinnät. Tämä tuntuu hyvältä ajatellen kaikkia pieniä tuotteidemme käyttäjiä, kiteyttää Pierre Lennartsson.

Entäs tuotteet, joilla ei ole tätä symbolia?

Kaikki tuotteemme ovat tietenkin testattuja, turvallisia ja täyttävät kaikki EU-standardit ja lakisäädökset. Lelumme ovat CE-merkittyjä EU:n vaatimusten mukaisesti ja ne sisältävät vain hyväksyttyjä materiaaleja. Voit aina shoppailla meillä turvallisin mielin!

Haitta-aineettomien tuotteiden symbolin voivat saada seuraavat tuotteet:

 • lelut ja leikkitarvikkeet
 • lasten käyttöön tarkoitetut askartelutarvikkeet, langat ja kankaat
 • kalusteet

Valikoimamme muut tuotteet eivät kuulu haitta-aineettoman symbolin piiriin, minkä takia symbolia ei ole kuin yllä mainituissa tuoteryhmissä.

Mitä minä voin tehdä haitta-aineettoman ympäristön luomiseksi?

On tärkeää tiedostaa, ettei muutos tapahdu yhdessä yössä. Yhdelläkään koululla tai päiväkodilla ei ole resursseja hävittää kaikkia vanhoja tuotteita ja ostaa kerralla uusia. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa prosessi ja ryhtyä tavoittelemaan täysin haitta-aineetonta päiväkotia ja koulua.

Ole siis päättäväinen! Hanki jatkossa ainoastaan haitta-aineettomia tuotteita. Uskalla kieltäytyä hyvää tarkoittavien vanhempien tuomista leluista ja askartelutarvikkeista, joiden alkuperästä ja materiaaleista et voi mennä takuuseen. Tee inventaario ja hävitä ensimmäisenä pienimpien lasten ulottumattomista kaikki tuotteet, jotka sisältävät haitallisia kemikaaleja tai vieraita aineita.

Tee inventaario:

 • Ovatko muovilelut pehmenneet tai olleet käytössä yli viisi vuotta?
 • Haisevatko lelut voimakkaasti? Haju voi tulla allergeeneista.
 • Onko teillä pehmeästä muovista tehtyjä kasseja, kenkiä, vöitä, koruja jne.?
 • Tuntuvatko jotkut muovilelut tahmeilta tai nihkeiltä?
 • Leikkivätkö lapset käytöstä poistetuilla tietokoneen näppäimistöillä, puhelimilla tai muilla vanhoilla elektronisilla välineillä? Tietokoneissa ja puhelimissa on yleensä palonestoaineita, jotka ovat haitallisia sekä terveydelle että ympäristölle.
 • Onko lapsilla käytössä muovitarvikkeita, joita ei ole tarkoitettu leluiksi? Haitalliset ftalaatit on kielletty ainoastaan leluissa. Niitä voi olla muissa muovituotteissa.
 • Ovatko lelut laatu- ja ympäristömerkittyjä? Leluilta vaaditaan CE-merkintää.
 • Ovatko lelut tulleet luotettavilta tahoilta?
 • Onhan lapsilla käytössä vain ikäryhmälle sopivia leluja ja tarvikkeita?
 • Toimita riskituotteet kierrätykseen tai poista ne ainakin pienimpien lasten ulottumattomista.

Vinkkaa vanhemmille!

Tiedota vanhempia päiväkodin tai koulun uusista tavoitteista ja toiminnasta. Kerro heille vinkkejä, kuinka he voivat lisätä haitta-aineettomien tuotteiden käyttöä kotonakin. 

Lisää tuoteturvallisuudesta ja kemikaaleista voit lukea Tukesin Turvallinen koti lapselle -oppaasta. Oppaassa käsitellään lapsen arkielämään kuuluvien tuotteiden turvallisuutta ja sen tarkoituksena on auttaa vanhempia tunnistamaan pikkulapsiin kohdistuvia vaaroja.

Haitta-aineettomilla tuotteilla varustettu päiväkoti

Hyvinkään Kenttäkadulle kohosi syksyllä 2017 Suomen ensimmäinen ja ainoa Joutsenmerkkipäiväkoti. Joutsenmerkin saamiseen on tiukat kriteerit ympäristöystävällisyydestä ja myrkyttömyydestä. Ympäristöystävälliseen ja terveelliseen rakennukseen haluttiin tietysti myös turvalliset ja allergisoimattomat lelut ja tarvikkeet, jotka löytyivät Lekolarin laajasta haitta-aineettomien tuotteiden valikoimasta. Lue lisää >>>

Oletko unohtanut salasanasi?

Haluatko tehdä ostoksia?

Jokaisen käyttäjän tulee rekisteröityä verkkokauppaan ja luoda henkilökohtaiset käyttäjätunnukset. Huom! Emme tee kuluttajakauppaa. Lekolar-Printel Oy:n asiakkaita ovat kaupungit ja kunnat, sekä niille peruspalveluita tuottavat yritykset.

Rekisteröidy

Vaihda salasana

Unohditko salasanasi? Tilaa sähköpostiisi ohjeet salasanan uusimiseen.